Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Νίκος Παπαχρήστος (πρόεδρος Ο.Λ.Μ.Ε.): «Ο χώρος της εκπαίδευσης κυριολεκτικά υποφέρει από τις περικοπές που έχουν επιβληθεί από τους ξένους δανειστές» (τρία video)



Στις Σέρρες βρέθηκε το στέλεχος της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών  και πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. κ. Νίκος Παπαχρήστος, καλεσμένος από την Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών στην εκδήλωση - ημερίδα που διοργάνωσε η Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ,στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής .

Ο κ. Παπαχρήστος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Σέρρες παραχώρησε συνέντευξη τύπου και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στην εκπαίδευση.
«Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον πρόεδρο της Ο.Λ.Μ.Ε. ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώσαμε για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τον ευχαριστούμε. Η κορυφή του συνδικαλισμού βρέθηκε στις Σέρρες συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς, ανέφερε τα σοβαρό πρόβλημα της αξιολόγησης» δήλωσε η κ.Ελευθερία Πάνου ,πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε.  Σερρών. 

«Ο χώρος της εκπαίδευσης κυριολεκτικά υποφέρει από τις περικοπές που έχουν επιβληθεί από τους ξένους δανειστές. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι επιχορηγήσεις για τα σχολεία έχουν κοπεί κατά 40%, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την κρίση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να υποθερμαίνονται ,αρκετά σχολεία δεν είχαν την δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο και οι μαθητές έκαναν μαθήματα κυριολεκτικά σε πολικές θερμοκρασίες», τόνισε ο κ. Παπαχρήστος . 

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. παρουσίασε αναλυτικά τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στην εκπαίδευση. Αναφέρθηκε στην αναστολή της μεταφορά των μαθητών, στο νέο μισθολόγιο, στα κρούσματα ασιτίας μαθητών, το πειθαρχικό δίκαιο, στην αξιολόγηση, στο ποσοστό προαγωγής, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,στις συγχωνεύσεις σχολείων αλλά και στις περαιτέρω κινήσεις της Ο.Λ.Μ.Ε. για την ανατροπή της πολιτικής αυτής.

 
Για την μεταφορά των μαθητών.

"Συχνά πυκνά όπως προέκυψε και στις Σέρρες, παρουσιάζεται πρόβλημα με την μεταφορά των μαθητών. Οι μεταφορείς των μαθητών σε πολλές περιπτώσεις έχουν να πληρωθούν τέσσερις και πέντε μήνες και για αν πιέσουν την πολιτεία, αναστέλλουν την μεταφορά των μαθητών και τινάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία στον αέρα. Εμείς θεωρούμε αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στις Σέρρες, στην Θεσσαλονίκη, στον Έβρο και αλλού. Απαιτούμε από την πολιτεία να δώσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια έτσι ώστε να πληρωθούν οι μεταφορείς και να επανέλθουμε στην ομαλότητα "

Για το νέο μισθολόγιο.

«Οι εκπαιδευτικοί βιώνουν και αυτοί την ίδια δύσκολη πραγματικότητα, με το νέο μισθολόγιο που επιβλήθηκε προ διετίας. Ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός παίρνει 629 ευρώ και βρίσκεται όχι φυσικά στο σπίτι του αλλά στον Έβρο και στα νησιά. Στην πραγματικότητα οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι είναι επιδοτούμενοι άνεργοι και αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει τους νότιους λαούς, δηλαδή το γεγονός ότι οι γονείς βοηθούν τα παιδιά τους, αυτοί οι άνθρωποι ή θα εγκατέλειπαν την εργασία τους ή κυριολεκτικά θα βρίσκονταν στα όρια της εξαθλίωσης .»


Για τα κρούσματα ασιτίας μαθητών.

«Οι μαθητές μας διαπιστώνουμε συχνά πυκνά ότι καταρρέουν μέσα στην τάξη, εξαιτίας της ασιτίας. Είναι πολύ δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να ανακαλύψουν ποια παιδάκια δεν έχουν φάει το προηγούμενο βράδυ, γιατί όπως ξέρετε οι Έλληνες είμαστε υπερήφανος λαός και πολύ δύσκολα ένα παιδί 15-16 χρονών, ομολογεί στους καθηγητές του την άθλια πραγματικότητα που βιώνει. Το διαπιστώνουμε με οδυνηρό τρόπο, όταν οι μαθητές λιποθυμούν μπροστά στα μάτια μας, έχοντας ένα αντίστοιχο κρούσμα αυτές τις μέρες στην Ρόδο. Εμείς θεωρούμε αυτά τα πράγματα απαράδεκτα ,είναι ασύμβατα με μια ευρωπαϊκή χώρα. Οφείλει η οργανωμένη πολιτεία να κινηθεί τάχιστα για να μην γίνει η Ελλάδα τάχιστα Κονγκό ή Αφγανιστάν».


Για το πειθαρχικό δίκαιο.

"Σαν να μην έφταναν αυτά που προανέφερα, με ευθύνη του κ. Μανιτάκη, που ατυχώς είναι και πανεπιστημιακός, επανήλθε ένα πειθαρχικό δίκαιο, που είναι χειρότερο από το πειθαρχικό δίκαιο της χούντας! Οι εκπαιδευτικοί κάνουμε πλάκα λέγοντας ότι τόση δημοκρατία στο χώρο εργασίας μας, ούτε επί χούντας δεν είχαμε. Δηλαδή επί χούντας τα πράγματα ήταν καλύτερα από αυτό που συμβαίνει τώρα! Για το παραμικρό, ο συνάδελφος διώκεται και τίθεται σε διαθεσιμότητα ακόμα και αν δεν αφορά το ζήτημα την υπηρεσία. Έχουμε το φαιδρό παράδειγμα συναδέλφου που άργησε να δώσει την διατροφή στην εν διαστάσει σύζυγο του επειδή είχε αδυναμία. Μηνύθηκε από την σύζυγό του, ο φάκελος πήγες στην υπηρεσία και τέθηκε στην διαθεσιμότητα με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση αυτό το φασιστικό πειθαρχικό δίκαιο που έχει επιβληθεί να αποσυρθεί άμεσα".


Για την αξιολόγηση, το ποσοστό προαγωγής, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

«Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης της εκπαιδευτικής μονάδας όπως λέει το 8ο συνέδριό μας. Ζητάμε η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου να γίνεται από τον σύλλογο διδασκόντων. Να μπαίνουν εκπαιδευτικοί στόχοι στην αρχή της χρονιάς, να παρακολουθείται η πορεία του εκπαιδευτικού έργου, να αξιολογείται από τον σύλλογο και στο τέλος να συντάσσεται μια έκθεση, όπου ο σύλλογος διδασκόντων θα λέει ποιους εκπαιδευτικούς στόχους πέτυχε, σε ποιους εκπαιδευτικούς στόχους απέτυχε και για πιο λόγο και αυτή η έκθεση να δίνεται στον σύμβουλο. Σε πρώτη φάση δηλαδή θέλουμε να υπάρχει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων, γιατί δεν υπάρχει κανενός είδους αξιολόγηση σε αυτό τον τομέα. Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων σημαίνει και αξιολόγηση των δομών αλλά και της κτιριακή υποδομής... Για πρώτη φορά εισάγεται η πολιτική των ποσοστώσεων. Λέμε ότι δεν έχει σχέση με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού αλλά έχει σχέση με την μισθολογική του καθήλωση. Θέλουν να περισταλεί το μισθολογικό κόστος, θέλουν καθηγητές φτωχούς όπως και ο υπόλοιπος ελληνικός λαός. Εμείς επιπλέον λέμε, ότι ο κακός καθηγητής (γιατί θα υπάρχει κάποιος που θα είναι ανεπαρκής, δεν υποστηρίζω ότι όλοι είναι επαρκέστατοι) δεν γίνεται καλύτερος αν τον καθηλώσεις στον ίδιο βαθμό, τον τιμωρήσεις με δύο χρόνια χωρίς δικαίωμα προαγωγής. Οι κακοί καθηγητές, οι ανεπαρκείς, που έχουν προβλήματα, πιστεύουμε ότι πρέπει να πάνε στα πανεπιστήμια, να επιμορφωθούν, να δουν οι πανεπιστημιακοί ποιες ελλείψεις έχουν, ώστε μετά από ταχύτατη επιμόρφωση (συστηματική όμως επιμόρφωση) να επανέλθουν με περισσότερα εφόδια στην τάξη. Το υπουργείο παιδείας δεν διαθέτει για την επιμόρφωση ούτε ένα ευρώ γιατί λεφτά... δεν υπάρχουν! Υπάρχουν όμως τα λεφτά των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η ευρωπαϊκή ένωση διαθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για προγράμματα επιμόρφωσης και επανακατάρτισης γενικώς. Ως εκ τούτου εμείς θέτουμε το ερώτημα αυτά τα λεφτά που θα πάνε;» 


Για τις συνενώσεις σχολείων.

"Καταρχάς δεν είπαμε εμείς ότι όλα τα σχολεία πρέπει να υπάρχουν ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών. Είμαστε εναντίον των συνενώσεων έτσι όπως γίνεται. Επιδιώκεται να δημιουργηθούν σχολεία τέρατα, σχολεία τετρακοσίων μαθητών, όπου εκεί θα υπάρχει πρόβλημα, λόγω της ελλιπέστατης υποδομής. Έρχεται η τρόικα και μας λέει ότι στο εξωτερικό τα σχολεία έχουν μέσο όρο πεντακόσιους μαθητές. Είναι αλήθεια αυτό. Έχουν μεγάλα σχολεία εκεί, αλλά προσέξτε τι γίνεται! Εκεί, υπάρχουν κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα χημείας, φυσικής, μουσικής, ζωγραφικής. Τέτοια σχολεία δεν μπορούν να φτιάξουν για εκατό μαθητές ακόμα και στην Γερμανία και την Σουηδία. Εμείς εδώ έχουμε ανύπαρκτη υποδομή. Τον προηγούμενο μήνα καλέσαμε συναδέλφους Γερμανούς συνδικαλιστικές να δουν την πραγματικότητα. Κάνουμε μια καμπάνια στην Γαλλία και στην Γερμανία, στους εκπαιδευτικούς, για να καταρρίψουμε τον μύθο των τεμπέληδων Ελλήνων, των σχολείων των δέκα μαθητών, των είκοσι μαθητών, της εικόνας που έχουν περάσει τα κυρίαρχα μέσα ότι είμαστε βάρος της Ευρώπης, ότι είμαστε δηλαδή τεμπέληδες που μας ταΐζουν οι ευρωπαίοι. Οι συνάδελφοι ήταν πάρα πολύ ευγενικοί και συγκρατήθηκαν πάρα πολύ να μην γελάσουν από αυτά που βλέπανε. Τους πήγαμε σε ένα τεχνικό σχολείο και εκεί δεν συγκρατήθηκαν, χαμογέλασαν και μας είπαν: «Πως μπορείτε να κάνετε τεχνικά μαθήματα με αυτά τα οχήματα που είναι της τελευταία εικοσαετίας;». Και βέβαια έπαθαν σοκ, όταν έμαθαν ότι τα οχήματα αυτά ήταν δωρεά των συναδέλφων όταν πήραν καινούρια. Θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί να μιλάει η τρόικα για σχολεία πεντακοσίων μαθητών με την ελληνική υποδομή. Αν θέλουν σχολεία πεντακοσίων μαθητών να μας δώσουν τα απαραίτητα κονδύλια να φτιάξουμε σχολεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών".

 
Για τις περαιτέρω κινήσεις της Ο.Λ.Μ.Ε. ώστε να ανατραπεί η κατάσταση.

«Θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους συναδέλφους όλες τις πτυχές της εφαρμοζόμενης πολιτικής να αντιληφθούν ότι ο χώρος της εκπαίδευσης πρέπει να αντιδράσει και φυσικά η αντίδραση έχει συγκεκριμένη μορφή. Δεν μπορεί να περιμένεις ότι θα πετύχεις κάτι αν δεν κάνεις και εσύ τις απαραίτητες θυσίες. Η λογική "να μαζευτούμε να αγωνιστείτε για μένα" που έχουν κάποιοι συνάδελφοι είναι σαφέστατα λανθασμένη. Για αυτό ακριβώς όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., αποφασίσαμε να περιοδεύσουμε σε όλη την χώρα, να μιλήσουμε με τους συναδέλφους, να τους δείξουμε την πραγματικότητα και από κει και πέρα χωρίς ακρότητες να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Αυτό μπορεί να γίνει με κάθε μορφή κινητοποίησης ακόμα και με απεργιακή κινητοποίηση».


Δείτε το video με τη συνέντευξη:  http://www.serrestv.gr/tv/musicvideo.php?vid=dba8a4bd8



 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ CENTERTV ΚΑΒΑΛΑΣ
 http://youtu.be/t9n_KsOErSI?t=38s
  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ 2 ΕΠΑ.Λ ΚΑΒΑΛΑΣ
http://youtu.be/8DbCddh5k5M


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.