Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Τ. : Απολογισμός δράσης και πλαίσιο διεκδικήσεων




                                                   Αθήνα  22/10/2014




                 Από την παρουσία και τις δράσεις της ΑΔΕΔΥ στην ΔΕΘ μέχρι σήμερα πρέπει να κάνουμε εκτίμηση της  κατάστασης και να σας κάνουμε γνωστό τις αποφάσεις της Ε.Γ. της παράταξης για τις περαιτέρω κινήσεις μας.




Ι. Δ.Ε.Θ.

Ήταν  η πρώτη χρονιά που η συμμετοχή  των συνδικάτων, των εργαζομένων, της νεολαίας, των πολιτών ήταν κατώτερο των περιστάσεων. Μάλιστα αυτή την χρονική στιγμή που η κρίση μαστίζει ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, εξ’ αιτίας των πολιτικών που στρέφονται κυρίως κατά των ασθενέστερα οικονομικών τάξεων, την ίδια στιγμή που υποβαθμίζονται, συρρικνώνονται και διαλύονται δημόσιες – κοινωνικές υπηρεσίες. Εξέλιπε δε (στη ΔΕΘ) το «μέγα» πάθος που τις προηγούμενες χρονιές ήταν σε μεγάλη ένταση.

Ενδιαφέρον δε ήταν η απουσία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα, που μας είχε συνηθίσει να διαδηλώνει με τους απεργούς. Πολύ πιθανόν η συνάντησή του στο Κόμο με το διεθνές κεφάλαιο, να προσέφερε «πλεονεκτήματα» περισσότερα στον αγώνα των εργαζομένων.



ΙΙ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σας είναι γνωστή η δικαστική διένεξη της ΑΔΕΔΥ με την κυβέρνηση.

-  Η τελευταία (δεύτερη) προσφυγή της κυβέρνησης για την προκήρυξη της «απεργίας – αποχής» από το συγκεκριμένο έργο της αξιολόγησης ήταν θετική για την κυβέρνηση και αρνητική για το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα. Παρότι οι προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις (Πρωτόδικη και Εφετειακή) στην ουσία ήταν κόλαφος για την Κυβέρνηση και προσωπικά  για τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τελευταία απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα καθ΄ ότι αποφασίστηκε ΠΑΡΑΝΟΜΗ & ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ.

-  Η συνέχιση της «ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ» συνεχίζεται  με ευθύνη πλέον των ομοσπονδιών. Η κατάθεση των φύλλων αξιολόγησης παραδίδονται σχεδόν συνολικά στις Διοικήσεις των Πρωτοβαθμίων Σωματείων. Να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι η μάχη για την Κυβέρνηση έχει χαθεί, απόδειξη βεβαίως είναι οι συνεχείς τροποποιήσεις του Νόμου, οι ημερομηνίες που έχουν  εκπνεύσει (εισηγήσεις) και το κυριότερο ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν προσφύγει κατά των Ομοσπονδιών. Η ΔΑΚΕ παγίως έχει ταχθεί υπέρ της αντικειμενικής και αμερόληπτης αξιολόγησης, όχι  όμως σε μια αξιολόγηση που στόχο και σκοπό θα έχει την απομάκρυνση από το Δημόσιο συναδέλφων εργαζομένων. Παραμένουμε  σταθεροί στις θέσεις μας για μια Δημόσια Διοίκηση  που θα είναι στις υπηρεσίες των πολιτών μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και αγκυλώσεις.







ΙΙΙ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ

Έχουν αποβεί μέχρι  σήμερα άκαρπες όλες οι προσπάθειες για τη συγκρότηση Προεδρείου της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

-  Η ευθύνη βεβαίως βαρύνει συγκεκριμένες παρατάξεις (ΜΕΤΑ, Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή, Συσπειρώσεις). Η εμμονή τους για συγκρότηση προγραμματικού, αγωνιστικού, αντιμνημονιακού (και ότι άλλο -αντί- βάζετε στο μυαλό σας) Προεδρείου, στο οποίο δεν «χωρούν» η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ  έχει οδηγήσει την ΑΔΕΔΥ σε αδιέξοδο.

-  Σε ότι αφορά την παράταξη του ΜΕΤΑ οι μεταμορφώσεις του και οι αλλαγές θέσεων είναι ΟΒΙΔΙΑΚΕΣ. Φαίνεται ότι έχουν πλήρη σύμπνοια με τον πολιτικό τους  φορέα (ΣΥΡΙΖΑ).

-  Ενώ κατηγορούσαν την ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ ως «πουλημένη ηγεσία και κυβερνητικούς συνδικαλιστές» ΞΕΧΝΟΥΝ  ότι:

α. στις προηγούμενες Διοικήσεις της ΑΔΕΔΥ, συμμετείχαν στο Προεδρείο με το δεύτερο αξίωμα του «Αναπληρωτή προέδρου» και ας μην είναι καταστατικά κατοχυρωμένο (ψιλά γράμματα αυτά).

β. οι κομματικοί συνδικαλιστές (που  είναι οι ίδιοι) που συμμετείχαν στα Ευρωψηφοδέλτια και τις   Αυτοδιοικητικές Εκλογές, είναι η χειρότερη έκφραση συνδικαλιστικού στελέχους.

Δεν  έχουν τη δυνατότητα (και δεν το πράττουν) να διαφωνήσουν με τις κομματικές γραμμές.

Υπηρετούν κατά γράμμα τον πολιτικό κομματικό τους φορέα.

Σ.Σ. διαχρονικά η ΔΑΚΕ έχει αγωνισθεί για παραιτήσεις Υπουργών.

γ. το άκρον άωτο της οβιδιακής μεταμόρφωσης και αλλαγής θέσεων είναι η συγκρότηση πλέον Προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ στα αξιώματα του Γεν. Γραμματέα – Αντιπροέδρων κ.λ.π.

- Προϋπόθεση βεβαίως για τον ΜΕΤΑ η αποδοχή και εκλογή στη θέση του Προέδρου της Ε.Ε.

- ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ότι έχουν ασθενή μνήμη ότι πάγια θέση για τη συγκρότηση Προεδρείων είναι η Αντιπροσωπευτική  αναλογική εκπροσώπηση. Ήταν  και συνεχίζει να είναι διαχρονικά θέση της ΔΑΚΕ, που επικράτησε σε προηγούμενες μονοπωλιακές λογικές άλλων παρατάξεων διότι σφυρηλατεί την ενότητα και φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα στη διεκδίκηση των αγώνων, των αιτημάτων.

- Το ΜΕΤΑ ως τρίτη δύναμη στην ΑΔΕΔΥ (ελέω ΠΑΜΕ που αποχώρησε με πολιτικά κριτήρια από το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ) διεκδικώντας την Προεδρεία, φανερώνει την αλαζονεία που το διέπει, την μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Συνεδρίου. Πολύ πιθανόν όμως να σκέφτονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αυριανή κυβέρνηση, να μην επιθυμεί συγκροτημένο κίνημα (περαστικά τους).

- Το χειρότερο όμως είναι και αυτό είναι πρωτοφανές ότι η παράταξη του ΜΕΤΑ στην Ομοσπονδία Δικαστικών  Υπαλλήλων, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για διορισμό διοίκησης 9  ημέρες πριν το Συνέδριό τους.

Εύλογα τα ερωτήματα:

·        Πότε έγινε η Δικαιοσύνη προσφιλής για τον ΜΕΤΑ, αφού μονίμως θεωρούσαν τη Δικαιοσύνη ως το μακρύ χέρι της εξουσίας;

·        Πού χάθηκε το ύφος και ήθος και η συνδικαλιστική δεοντολογία των «προοδευτικών δυνάμεων»;

Η ΔΑΚΕ επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στον ΜΕΤΑ που ενδυόμενοι τον μανδύα του κομματικού συνδικαλιστή έχει αναλάβει εργολάβος υπεράσπισης του ΣΥΡΙΖΑ (ας το θυμούνται).



ΙV. ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

   Η ΔΑΚΕ – ΔΤ (ΑΔΕΔΥ) κατέθεσε στο Γ.Σ. (17-10-2014) το πρόγραμμα δράσης που έχει ως ακολουθεί:

1.      Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση του Νόμου των απολύσεων μέσω των Ομοσπονδιών και των Σωματείων.

2.      ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού με πολιτικές περικοπών μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων. Η σύγκρουση θα είναι μετωπική. Η περαιτέρω εξαθλίωση των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα περάσει.

3.      Οι περικοπές στην επικουρική ασφάλιση και το εφ’ άπαξ χαρακτηρίζονται λίαν επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ και καθ΄ ότι ανταποδοτικές θα τις πολεμήσουμε.

4.      Η αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου είναι στις συνεχείς διεκδικήσεις μας. Αδίκως καθημερινά συνάδελφοί μας τίθενται σε δυνητική αργία.

5.      Οι κρίσεις προϊσταμένων επιτέλους πρέπει να ξεκινήσουν. Η Δημόσια Διοίκηση λειτουργεί σήμερα με αναθέσεις  πράγμα απαράδεκτο και οι αποφάσεις κάθε άλλο παρά αντικειμενικές είναι.

6.      Αν υπάρξει Νέο ασφαλιστικό πρέπει να είναι προϊόν διαβούλευσης με το σ.κ. υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης των δύο μερών.

7.      Αναβάθμιση των δημοσίων και κοινωνικών υπηρεσιών  και αγαθών για την υγεία, παιδεία, καθαριότητα, ενέργεια, πυρόσβεση, νερό κ.λ.π.

Με αυτούς τους άξονες η ΔΑΚΕ θα συνεχίσει να πορεύεται.


Για την Ε.Γ. της ΔΑΚΕ – ΔΤ


               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



                               

                    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ                  ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.