Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

«Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Μπορούμε και πρέπει να βρούμε ΛΥΣΕΙΣ» του Γεώργιου Τόδα Αιρετού ΠΥΣΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης



Η 3η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως “ Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)”. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε φορείς, αλλά και σε καθέναν από εμάς να εστιάσουμε στα δικαιώματα των συνανθρώπων μας με αναπηρία, που σήμερα σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ υπολογίζονται σε 1 δισεκατομμύριο του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από 1 εκατομμύριο στην Ελλάδα. 
Μέσα από τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε και από την χώρα μας με το Νόμο 4074/2012, δεσμεύει τον καθένα μας στην αναγνώριση της κοινωνικής διάστασης της αναπηρίας με σκοπό να ανασταλούν τα εμπόδια για την 
πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία σε κοινή και ισότιμη βάση με όλους. 

Θα πρέπει σαν κοινωνία να συνεχίσουμε καθημερινά την προσπάθειά μας ώστε να εξαλειφθούν οι κοινωνικοί αποκλεισμοί για τα άτομα με αναπηρία, να βελτιωθούν οι όροι προσβασιμότητας και των ίσων ευκαιριών, με στόχο την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωση. 


Ως εκπαιδευτικοί βιώνουμε καθημερινά το έλλειμμα στην παροχή ίσων ευκαιριών. Γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ώστε να βρεθούν οι λύσεις με:

· Νέες σύγχρονες υποδομές E.A.E.. Σχολικά κτίρια του Δημοσίου που να είναι φιλόξενα για άτομα με αναπηρία (εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, γονείς και μαθητές ).

· Σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία.

· Σύγχρονο πλαίσιο και προγράμματα σπουδών για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής – Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ). Να δώσουμε την δυνατότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από ευέλικτες διαδικασίες να παρέχει το πλαίσιο υποστήριξης και μάθησης με βάση τις ανάγκες της αναπηρίας των μαθητών αναφοράς.

· Σταθερό και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και προσωπικό υποστήριξης (ΕΕΠ, ΕΒΠ) τόσο για τους μαθητές όσο και για την οικογένειά τους. 

Απαιτούμε από την Πολιτεία σήμερα:

Δομές πρώιμης παρέμβασης που θα υποστηρίζουν το άτομο με αναπηρία από την διάγνωση του προβλήματος και σε όλη την διαδρομή του ως την ισότιμη ενσωμάτωσή του. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προσφερθεί μέσα από ένα πολυποίκιλο και επικαλυπτόμενο πολλές φορές πλέγμα φορέων, Δήμων, Κέντρων, Συλλόγων και όλων όσων παρέχουν αντίστοιχο έργο με πολλές παράλληλες διαδρομές και επικαλύψεις. 
Σταθερές δομές υποστήριξης για όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δομών που παρέχουν παράλληλα διαγνώσεις και αξιολογήσεις ενώ η πολιτεία θα μπορούσε να στηρίξει τα ΚΕΔΔΥ με μόνιμη στελέχωση και με το απαιτούμενο κατά περιοχή προσωπικό. 

Να ενισχυθεί το δυναμικό των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων (Σ.Σ.Ν.) με το προσωπικό (Ε.Ε.Π.) που προσλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια για τη στελέχωση των Σ.Δ.Ε.Υ.. Θα μπορούν έτσι να αναλαμβάνουν σε σταθερή βάση την υποστήριξη του συνόλου των σχολικών μονάδων παρέχοντας την δυνατότητα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να έχει βοήθεια από σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, συντονισμένη από έναν φορέα ανά Διεύθυνση εκπαίδευσης.

Τον ΑΜΕΣΟ προσδιορισμό και κάλυψη των αναγκαίων προσλήψεων με ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό. Έτσι οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε., αλλά και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θα έχουν ένα σταθερό πλαίσιο υποστήριξης των μαθητών, των οικογενειών τους, αλλά και κύρια των εκπαιδευτικών στο έργο τους.

Τέλος, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο ευκαιριών με ΔΩΡΕΑΝ επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθώς και η μισθολογική τους ενίσχυση μέσα από ένα “Εκπαιδευτικό Μισθολόγιο”. 

Ας κάνουμε την 3η Δεκέμβρη μια μέρα εκκίνησης για να αναπτύξουμε το πλέγμα ΛΥΣΕΩΝ που απαιτούνται. Μπορούμε με καλύτερη οργάνωση να παρέχουμε ουσιαστικότερο και αποτελεσματικότερο έργο,  αρκεί να το αποφασίσουμε όλοι μαζί.

Τόδας  Γεώργιος 
Αιρετός Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Ανατ. Θεσσαλονίκης
(εκλεγμένος με την Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.)
     Τηλ.:  6972448882

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.