Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Θ. ΤΣΟΥΧΛΟΣ: Η επιλογή των διευθυντών και ο Σύλλογος διδασκόντων



Αναταραχή έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Εκπαίδευσης μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ που αφορά τη συμμετοχή του Συλλόγου διδασκόντων στην εκλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων. Η Δ.Α.Κ.Ε. τον Απρίλιο του 2015 είχε καταθέσει σχετική αναλυτική πρόταση. Ορθά είχε επισημάνει την εντελώς λανθασμένη διάταξη που δεν έδινε τη δυνατότητα στους υποψηφίους να διεκδικήσουν το σύνολο των σχολείων. Επίσης, δήλωνε ότι η συλλογική άποψη αποτελεί στοιχείο της διαδικασίας επιλογής. Σ’αυτό θα προσθέταμε τον όρο «βασικό».

  Οφείλουμε όμως να επανέλθουμε στο σήμερα. Τα διορισμένα συμβούλια επιλογής δεν είναι η λύση, καθώς διαχρονικά έχουν καταγγελθεί. Εξαιρούμε τους αιρετούς του κλάδου, αλλά αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα. Η όλη διαδικασία ωφελεί τους εκάστοτε κυβερνώντες.

 Ο Σύλλογος των διδασκόντων επιβάλλεται να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία εκλογής. Το ζήτημα της μυστικότητας ή μη κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας οφείλει να μας προβληματίσει. Μια φανερή διαδικασία είναι δυνατόν να πλήξει τη συνοχή και να διαταράξει το ήρεμο κλίμα. Αλλά και ο κίνδυνος τυχόν μηνύσεων και αγωγών ελλοχεύει.

  Η κυβέρνηση υποχρεούται να λύσει το «γόρδιο δεσμό» που η ίδια δημιούργησε. Η μεγάλη παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε. οφείλει να περιφρουρήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες, τη συλλογικότητα και την αξιοκρατία αποκρούοντας τον κομματισμό, την ευνοιοκρατία και τη συναλλαγή. Η επιλογή των διευθυντών ας μην καταστεί άλλη μία κερκόπορτα στην επιχειρούμενη άλωση και λαφυραγωγία του πολύπαθου Δημοσίου Τομέα. Με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και τους μαχόμενους λειτουργούς της. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν να προασπίζουν το κοινωνικό κράτος που τόσο βάναυσα πλήττεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση.

Θόδωρος Τσούχλος
Μέλος Δ.Σ. Ο.Λ.Μ.Ε.
Μέλος Ε.Ε. Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.