Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Θ. ΤΣΟΥΧΛΟΣ: Καθηγητικές Σχολές και Ειδικότητες


Συνεχίζοντας την αντιμεταρρύθμιση στον Εθνικά ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, η νεομνημονιακή ηγεσία του Υπουργείου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των Καθηγητικών Σχολών αμφισβητώντας ευθέως την οντότητά τους, δηλώνοντας δε «ότι το πρόγραμμα σπουδών τους δεν έγινε με στόχο οι πτυχιούχοι τους να καταστούν εκπαιδευτικοί». Επίσης ο τ. Γ. Γραμματέας Δ. Χασάπης στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής υποστήριξε ότι «οι καθηγητές έχουν απίστευτα μεγάλο παιδαγωγικό έλλειμμα καθώς παρήχθησαν από Σχολές όπως η Φιλοσοφική ως γλωσσολόγοι ή ιστορικοί και όχι ως εκπαιδευτικοί». Στα ανωτέρω υπάρχει ισχυρότατος επιστημονικός και παιδαγωγικός αντίλογος, καθώς Σχολές όπως η Θεολογική-Φιλοσοφική-Φυσικομαθηματική-Πάντειο-Χαροκόπειο αλλά και τα Τμήματα Οικονομικών-Πληροφορικής-ΤΕΦΑΑ αποτελούν διαχρονικά τους πυλώνες του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Παράλληλα, μέσα από μια άρτια και αδιάβλητη επιμόρφωση σημαντικός αριθμός ειδικοτήτων εισήλθε στη Β/θμια Εκπ/ση δίνοντάς της μία όσο το δυνατόν ευρύτερη πλουραλιστική επιστημονική οντότητα. Την ανωτέρω κατάσταση έψεξε ο Υπουργός δηλώνοντας πως «υπάρχουν γνωσιακές παθογένειες και ενώ στην Ευρώπη ο μ.ο. των ειδικοτήτων είναι 40, στη χώρα μας υφίστανται 180». Πρόσφατα δε διέρρευσε πρόταση του Ι.Ε.Π. για μείωσή τους στις 80.
 
Η λογική της πλήρους υποταγής στα κελεύσματα των δανειστών που διαλύουν τη Δημόσια Εκπαίδευση έχουν οδηγήσει στη(ν): 

α) μείωση των ωρών διδασκαλίας στο Γυμνάσιο.

β) αύξηση του ωραρίου των Υπευθύνων Εργαστηρίων Πληροφορικής- Φυσικών Επιστημών

γ) άρνηση επαναφοράς του διδακτικού ωραρίου μας στα προ του 2013 επίπεδα

δ) προσπάθεια αλλοτρίωσης του Ορθόδοξου και Ελληνοκεντρικού Χαρακτήρα της Παιδείας μας,

ε) απομείωση μαθημάτων (Αρχαία Ελληνικά-Οικιακή Οικονομία-Βιολογία-Γεωγραφία)

στ) κατάργηση-συγχώνευση και άλλων σχολικών μονάδων

ζ) επιβολή της γ’ ανάθεσης

η) αναγκαστική διδασκαλία σε τρία ή περισσότερα σχολεία

θ) απειλή της κινητικότητας εντός των περιφερειών

ι) ύπαρξη του ανωτάτου αριθμού μαθητών ανά τμήμα

ια) συρρίκνωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τη μείωση ειδικοτήτων-κατευθύνσεων-τμημάτων

ιβ) αναμενόμενη αλλαγή στο Λύκειο που θα οδηγήσει στη μείωση μαθημάτων και σε ένα ισχυρό πλήγμα στην ύπαρξη των ΕΠΑ.Λ.


Η συγκεκριμένη πολιτική έχει οδηγήσει στη δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων και στην περαιτέρω μείωση των αναπληρωτών συναδέλφων. Η προτεινόμενη συρρίκνωση των ειδικοτήτων υπηρετεί τη διεύρυνση των αναθέσεων διδασκαλίας, ενώ η υπόσχεση μόνιμων διορισμών έχει μετατεθεί για το 2018 και βρίσκεται στις συμπληγάδες των συνεχών «αξιολογήσεων» και της συστηματικής απαξίωσης του κοινωνικού κράτους.
 
Αμφισβητείται ευθέως η παιδαγωγική μας επάρκεια και έντεχνα τίθεται σε λειτουργία το σχέδιο εξοβελισμού δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων μας, οι οποίοι πλέον δεν θα έχουν την παραμικρή ελπίδα πρόσληψης ή μόνιμου διορισμού. Εάν συνεχισθεί το σημερινό μείγμα πολιτικής θα «εξαλειφθούν» από τη Δημόσια Εκπαίδευση πολλές ειδικότητες, ενώ θα υπάρξει δραστική περικοπή των μεταθέσεων και των αποσπάσεων.
 
Η Ομοσπονδία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψιν τις τοποθετήσεις των νεομνημονιακών εκπροσώπων. Απηχούν της συνέχιση της καταδυνάστευσης που υφίσταται ο υπερήφανος λαός μας και η πατρίδα. 

Στόχος είναι η: 
1. αποδόμηση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης
2. αμφισβήτηση της παιδαγωγικής μας συγκρότησης και επάρκειας
3. συνεχής επιβάρυνση των εργασιακών μας συνθηκών
4. υποβάθμιση του λειτουργήματός μας
5. συνεχής μείωση του εκπαιδευτικού και διοικητικού δυναμικού
6. διεύρυνση της χοάνης, που οδηγεί στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους, αλλά και νέους πτυχιούχους.
 
Θόδωρος Τσούχλος
Mέλος Δ.Σ. Ο.Λ.Μ.Ε. 
Μέλος Ε.Ε Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.