Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

"Το πείραμα" - Δείτε τη συγκλονιστική ταινία!

Το πείραμα
Αυθεντικός τίτλος: Das experiment
Τίτλος στα Αγγλικά: The experiment
Σκηνοθεσία: Oliver Hirschbiegel
Διάρκεια: 122'
Παίζουν: Moritz Bleibtreu
Christian Berkel
Oliver Stokowski

Υπόθεση:
Σκοπός τού ψυχολογικού πειράματος που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, ήταν η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε περιβάλλον φυλακής. Με αντάλλαγμα δύο χιλιάδες δολλάρια, είκοσι άντρες για δύο βδομάδες θα βιώσουν συνθήκες εγκλεισμού.


Οκτώ από αυτούς γίνονται οι «φύλακες» και οι υπόλοιποι δώδεκα παίρνουν τη θέση των κρατουμένων, μέσα σε πραγματικά κελιά. Οι περισσότεροι πρέπει να πειθαρχήσουν σε μια σειρά κανόνων και οι πρώτοι να επιβάλουν την τάξη.
Σιγά σιγά, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «πείραμα» και την πραγματικότητα σβήνει και το ζητούμενο δεν είναι πια η χρηματική αμοιβή, αλλά η επιβίωση του ισχυρότερου! Οι υποτιθέμενοι δεσμοφύλακες, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα εμφάνισαν πρωτοφανείς τάσεις σαδιστικής βίας.
Η ανία και η αίσθηση της εξουσίας τούς εξωθούσαν σε ακραίες βαρβαρότητες, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε που νόμιζαν ότι οι κάμερες δε λειτουργούσαν. Έγδυναν............
(η συνέχεια επί της οθόνης).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.