Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Δημήτρης Πεππές: Ενημέρωση για το ΚΥΣΔΕ - Ενδεχόμενο οδυνηρών εκπλήξεων για όσους υπέβαλαν αίτηση παραίτησης



Αθήνα, 21/5/2016 

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ (20/05/2016) 

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ την Παρασκευή ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις: 


* Χορηγήθηκε άδεια ασκήσεως ιδιωτικού έργου σε Δ/ντή Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης. 

* Έγινε αποδεκτή η ανάκληση 1 αίτησης παραίτησης από την υπηρεσία. 

* Έκανε αποδεκτές 2 αιτήσεις παραίτησης για σοβαρούς λόγους. 

* Εισηγείται θετικά στην μετάταξη για σοβαρούς λόγους υγείας μίας καθηγήτριας σε διοικητική θέση ΔΔΕ (αρ.6 ν.1566/85.

* Στο πλαίσιο εκ νέου κρίσης για μετάθεση σε Καλλιτεχνικό Σχολείο (2012-13) μετά από Δικαστική απόφαση πραγματοποιήθηκε ακρόαση συναδέλφου.

* Έγινε αποδεκτή 1 αίτηση διακοπής απόσπασης στην Ε.Ε.

* Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης (αρθ.13 του ΠΔ 50/1996).
Εξετάστηκαν 267 αιτήσεις για υπαγωγή σε ειδική κατηγορία μετάθεσης, εκ των οποίων 65 λόγω πολυτεκνίας, 199 λόγω ασθένειας και 3 λόγω άλλων λόγων. Το συμβούλιο ενέταξε στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης 58 λόγω πολυτεκνίας και 64 λόγω ασθένειας.

Δυστυχώς, η επιβεβλημένη επικαιροποίηση, του πίνακα των ασθενειών του ΠΔ.50/96, δεν πραγματοποιήθηκε και αυτό έχει ως συνέπεια, περιπτώσεις με πολύ σοβαρές ασθένειες να μην εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης. 


Μεταθέσεις – Αποσπάσεις 

Το αισιόδοξο σενάριο είναι οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών να πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και οι αποσπάσεις τον Ιούλιο. Οι διαδικασίες Μεταθέσεων-Αποσπάσεων είναι εκτός των νομοθετικά προβλεπομένων χρονικών ορίων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι μεταθέσεις θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί έως 31 Μαρτίου

Η καθυστέρηση αυτή έχει αρνητικότατες συνέπειες τόσο στην έγκαιρα εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων για τη νέα σχολική χρονιά όσο και στον οικογενειακό προγραμματισμό και την ψυχολογία χιλιάδων εκπαιδευτικών. 

Η κατάθεση των αιτήσεων για τις Αποσπάσεις, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι Μεταθέσεις αποτελεί μία από τις παρενέργειες αυτής της αδικαιολόγητης καθυστέρησης.

 Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί την αγωνία των συναδέλφων και πολύ περισσότερο για τα ζεύγη εκπαιδευτικών που και τα 2 μέλη εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές. 

Επιπλέον, δεν έχει σταλεί ακόμη στις ΔΔΕ, η εγκύκλιος για τον υπολογισμό των κενών – πλεονασμάτων. Για την καθυστέρηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν έχει ευθύνη η Διοίκηση. Εκτιμώ ότι η επίκληση του συνυπολογισμού των Συνταξιοδοτήσεων ως αίτιο της καθυστέρησης αυτής αποτελεί πρόφαση για να συγκαλυφθεί η προσπάθεια που γίνεται για εικονικό περιορισμό των υπαρκτών κενών μέσω των επικείμενων συγχωνεύσεων Τομέων και Ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση. 

Ειδικότερα για τις μεταθέσεις - αποσπάσεις στις ειδικότητες φυσικών επιστημών και πληροφορικής, προβλέπεται ότι θα μειωθούν δραματικά. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του διδακτικού ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων Πληροφορικής και Φυσικών επιστημών εξαφανίζει περισσότερες από 600 θέσεις εκπαιδευτικών (ΠΕ19-20 και ΠΕ04) στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε αυτές θα πρέπει συνυπολογισθούν και οι θέσεις εργασίας των καθηγητών που χάνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την κατάργηση ΕΑΕΠ. 


Παραιτήσεις εκπαιδευτικών 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αρ.80625/Ε2/19-5-2016, που προκάλεσε η απάντηση του ΓΛΚ, ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία από την επομένη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης παραίτησης μέχρι την 31-08-2016 δεν θα λογιστεί συντάξιμος. Είναι απαράδεκτο, πραγματικός χρόνος εργασίας να μη λογίζεται συντάξιμος. Όσοι συνάδελφοι έχουν υποβάλλει Αίτηση Παραίτησης θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να ελέγξουν εάν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για Συνταξιοδότηση, διαφορετικά θα βρεθούν μπροστά σε οδυνηρές εκπλήξεις. 

Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, δικαίως στόχευε να άρει την άδικη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ως προς την άσκηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε συνδυασμό με το νέο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Ωστόσο, οι ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν το θέμα είναι μεγάλες αφού αρκούσε μια Τροπολογία-Προσθήκη στο νομοσχέδιο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού-Συνταξιοδοτικού Συστήματος » αντίστοιχη με αυτήν που έγινε για τους ενστόλους και προβλέπει τα εξής:
«Ειδικά για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 4, από 1.7.2016» (παρ.4., αρθ.6, ν.4387/2016). 


Μετατάξεις σε Διοικητικές θέσεις

Το θέμα αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ. Μέχρι σήμερα εκκρεμούν προς αποδέσμευση 152 αιτήσεις συναδέλφων. Σε εξέλιξη και αφού ήδη έχουν αποδεσμευτεί, υπάρχουν περίπου 550 περιπτώσεις. Οι περισσότερες από αυτές χωρίς την μεταφορά οργανικής θέσης και πίστωσης που ουσιαστικά τις καθιστά αδύνατες. Από την αρχή της ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αιρετός έχω την άποψη ότι το ΚΥΣΔΕ δεν πρέπει να θέτει με τρόπο γενικό και απόλυτο, περιοριστικούς όρους που στην πράξη ακυρώνουν τις αποδεσμεύσεις αυτές. 

Στην επόμενη συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ (πιθανώς την Πέμπτη, 25/5/2016) θα συζητηθούν εκτός άλλων, οι μετατάξεις σε Διοικητικές θέσεις, θέματα που άπτονται των αιτήσεων Μετάθεσης και θα αρχίσει η συζήτηση για τις μεταθέσεις σε Διαπολιτισμικά σχολεία και Ειδική Αγωγή.



Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.


Πεππές Δημήτρης
Τακτικό Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ με τη ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ
6948238722      peppesdim@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.