Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Πρόταση Βόμβα του Γιάννη Στουρνάρα, μαχαιριά στην Δημόσια Εκπαίδευση!

Το κράτος διαθέτει κάθε χρόνο περίπου δεκάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε μαθητή ή μαθήτρια. Γιατί να μην τα δίνει σε κουπόνια σε κάθε μαθητή, και μετά η οικογένειά του να τα διαθέτει σε όποιο σχολείο θεωρεί καλύτερο; Η πρόταση αυτή στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει νέος «πόλεμος» στον χώρο της εκπαίδευσης.


Όλα άρχισαν το 2011
Αυτή είναι η έκθεση του ΙΟΒΕ, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Με θέμα : «Εκπαίδευση στην Ελλάδα». Από το 2001 γίνεται αναφορά στα κουπόνια εκπαίδευσης. Κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ε.Ε. η πολιτική της επιχορήγησης μαθητών, με τη μορφή των σχολικών κουπονιών. Ουσιαστικά, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., το κράτος επιχορηγεί μέρος των δαπανών λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων. Οι Έλληνες γονείς που προτιμούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δε χαίρουν καμίας επιδότησης, επιβαρύνονται με το σύνολο των εξόδων, αφού οι μαθητές ιδιωτικών σχολείων εξαιρούνται της δωρεάν παροχής βιβλίων, ενώ ταυτόχρονα οι μαθητές δεν απολαμβάνουν ούτε τις συνήθεις ατέλειες σε μέσα μεταφοράς. Σαφώς, η άρση αυτών των στρεβλώσεων είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα. Δεδομένης, μάλιστα, της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζει το Ελληνικό κράτος στην παρούσα φάση, αναφέρει η έκθεση.


Πρόεδρος του ΙΟΒΕ το 2011 ήταν ο σημερινός τσάρος της οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας. Είναι τότε που ο διευθυντής του Κέντρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ καθηγητής κ. Ν. Μουζέλης σήμερα μέλος των 58 της Ελιάς επικρίνει τον συνάδελφο του Γιάννη Στουρνάρα . «Προωθεί την αντιφατική αλλά εύγλωττη «ατζέντα» των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι αφενός επιτίθενται εναντίον του κρατικού ελέγχου ενώ αφετέρου ζητούν να στηριχθούν οικονομικά από το κράτος τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια».
Αποκάλυψη
Είναι πολυσέλιδη έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για τη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση και η οποία θα παρουσιαστεί αύριο Παρασκευή (14 Φεβρουαρίου) στο πρώτο πανελλήνιο συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων. Το ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ την έχει από τώρα στα χέρια του.


ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΝΑ ΜΑΘΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ προκύπτει ότι η μέση ετήσια ανά μαθητή κρατική δαπάνη για την προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση για την περίοδο 2008-2011 είναι ίση με 4.585 ευρώ, με το αντίστοιχο ποσό για την ιδιωτική να φθάνει, στα 6.451 ευρώ. Η διαφορά αυτή οφείλεται στις πρόσθετες παροχές των ιδιωτικών σχολείων και τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών λεωφορείων.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Στην Ελλάδα το 95% φοιτά στα δημόσια σχολεία ενώ στα ιδιωτικά φοιτά το 5%
ΚΡΑΤΙΚH ΧΡΗΜΑΤΟΔOΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚA ΣΧΟΛΕIΑ
Σε σχέση με το ποσοστό χρηματοδότησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το Κράτος, το υψηλότερο ποσοστό στο συγκεκριμένο δείγμα παρουσιάζεται στις Σουηδία (99,6%), Φιλανδία (97,4%). Στη χώρα μας δεν υφίσταται κανενός είδους κρατική ενίσχυση προς τα ιδιωτικά σχολεία.
ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η έκθεση του ΙΟΒΕ για τα εκπαιδευτικά κουπόνια υπογραμμίζει:
«Τα παραδείγματα διαφόρων χωρών δείχνουν ότι τα εκπαιδευτικά κουπόνια μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες να βελτιώσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα»

Έτυχε και απέτυχε
Τι μπορεί να συνδέει τον αιμοσταγή πρώην δικτάτορα της Χιλής Αγκούστο Πινοσέτ με τον με δικό μας Γιάννη Στουρνάρα..
ΧΙΛΗ
Αυτός είναι ο οικονομολόγος της σχολής του Σικάγου Μίλτο Φριντμαν. Ο πατέρας της πρότασης των κουπονιών. Επί καθεστώτος Πινοσέτ στην Χιλή εφάρμοσε για πρώτη φορά το σύστημα κουπόνια την εκπαίδευση. Με την πτώση του καθεστώτος ήρθε στην επιφάνεια ότι μόνο γονείς με υψηλα εισοδήματα έχουν ωφεληθεί.


ΣΟΥΗΔΙΑ
Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα υιοθέτησε τα κουπόνια στην εκπαίδευση θα είναι η Σουηδία. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, ο απολογισμός εμφανίζει πολιτικούς αλλά και ειδικούς, επιφυλακτικούς. Τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και με τις μετοχές τους κερδοσκοπούν τράπεζες και οικονομικοί οργανισμοί.

 
ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ
Νέα Ορλεάνη Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά το πέρασμα του τυφώνα ΚΑΤΡΙΝΑ κτίριο δεν έμεινε όρθιο. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους στρέφεται στα κουπόνια. 4700 εκπαιδευτικοί του δημόσιου θα απολυθούν καθώς οι ιδιώτες με επιτυχία ανοικοδομούν όλο το σύστημα της παιδείας. Χρειάστηκε όμως πρώτα να επέλθει η ολική καταστροφή.


iove2
iove1
iove5

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.