alt

Για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια, τότε που η μικρασιατική Σμύρνη καταστράφηκε και εκδιώχθηκε βίαια ο ελληνικός της πληθυσμός, τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων. Εκεί, που πλήθη Ελλήνων πνίγηκαν κυνηγημένοι απ' τους Τούρκους το 1922, εκεί εχθές κατά τη γιορτή των Θεοφανείων τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων.

Νομίζω ότι τα ελληνικά κανάλια όφειλαν να μεταδώσουν το γεγονός και να μην το κάνει μόνο ο ΣΚΑΪ. Σημαντική ευκαιρία χάθηκε να αναδειχθεί το γεγονός και να δείξουμε ομόθυμα στην υφήλιο, ότι η Σμύρνη για εμάς με την ιστορία που κουβαλάει, είναι ένα από τα σύμβολα των παθών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Προφανώς, τα κανάλια είχαν ως προτεραιότητά τους εκείνη την ώρα, να κρατήσουν τη ροή του προγράμματός τους αμετάβλητη, προβάλλοντας σάχλες. 
Όταν όμως δεν έχεις συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών, αυτά κάνεις!

Χείριστη εντύπωση μου προξένησε και η απουσία κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων απ' την εν λόγω τελετή. Ο Πρόξενος στη Σμύρνη δεν ήταν αρκετός, όπως αρκετός δεν ήταν και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. Έπρεπε η Ελληνική Δημοκρατία να εκπροσωπηθεί από ΠΛΗΘΟΣ παραγόντων.
Όταν όμως δεν έχεις συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών, αυτά κάνεις!

Κατά τ' άλλα, κάθε χρόνο στον Πειραιά με την παρουσία πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, γιορτάζονται με λαμπρότητα τα Φώτα. Εφέτος, ο πρωθυπουργός δεν μετέβη στον Πειραιά, ενοχλημένος από τις ευχές του μητροπολίτη Πειραιώς περί πραγματοποίησης συμφώνου συμβίωσης απ' τα παιδιά του πρωθυπουργού. Έτσι, παρέστη στον αγιασμό των υδάτων στην Αθήνα (δεξαμενή), μη σταυροκοπούμενος.

Απορώ όμως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Πρ. Παυλόπουλο.
Γιατί κύριε Πρόεδρε δεν πήγατε - έστω εσείς - στον Πειραιά;
Γιατί δεν δείξατε (με την συμμετοχή σας στον αγιασμό στον Πειραιά) στον κύριο Πρωθυπουργό, ότι δεν χωρούν μικρόψυχες συμπεριφορές και δεν αναιρούνται έτσι απλά συνήθειες δεκαετιών, που θέλουν την παρουσία του Πρωθυπουργού στον Πειραιά κατά την ημέρα των Φώτων;

Ας πούμε λοιπόν ότι δεν κρίνατε σωστό να πάτε στον Πειραιά. Δεν θα ήταν πιο σωστό να μας εκπροσωπήσετε στον αγιασμό των υδάτων στα ιωνικά παράλια της Σμύρνης; Εσείς εκεί, τουλάχιστον, θα κάνατε και τον σταυρό σας. Δεν θα ζητούσα κάτι τέτοιο απ' τον Πρωθυπουργό, αφού ούτε σταυρό θα έκανε, ούτε  θα άντεχε τον... "συνωστισμό".