Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Γιάννης Χρήστου: Λογιστική … παιδεία


Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

   Την Πέμπτη 8 Ιούνη 2016 δημοσιεύτηκε η υπ΄ αριθμ. 93381/Δ2 απόφαση του Υπουργού Παιδείας (ΦΕΚ 1640/9-6-2016 τ.Β.) για το ωρολόγιο πρόγραμμα του ημερησίου γυμνασίου, με κριτήριο όχι βέβαια τον εφοδιασμό με γνώσεις των μαθητών αλλά, όπως φαίνεται, με καθαρά λογιστικό τρόπο.
   Ας κάνουμε κι εμείς μερικούς απλούς υπολογισμούς για να δούμε τα «παιδαγωγικά» κριτήρια του Υπουργείου.
    Στη  Διεύθυνση  Πειραιά  λειτουργούν  65  ημερήσια γυμνάσια  με  208 τμήματα  Α΄ και  409  τμήματα Β΄και Γ΄ γυμνασίου. Ελαττώνοντας, με το νέο πρόγραμμα, μία ώρα Αρχαία στη Β΄και μία ώρα στη Γ΄γυμνασίου το ΠΥΣΔΕ Πειραιά  έχει εξοικονομήσει 409 ώρες φιλολόγων δηλαδή περίπου 20 φιλόλογοι λιγότεροι για την επόμενη σχολική χρονιά.

   Με την εξαφάνιση του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας από τη Β΄ γυμνασίου χάνονται 210 ώρες ΠΕ15 δηλαδή περίπου 10 συνάδελφοι λιγότεροι

    Η μεγάλη όμως εξοικονόμηση έρχεται στον κλάδο ΠΕ04. Με τη μία ώρα που κόβεται από τη Βιολογία και τη μία ώρα Γεωγραφίας στην Α΄ γυμνασίου έχουμε 208 ώρες ΠΕ 04 λιγότερες. Αν συνυπολογίσουμε και το χάσιμο του τρίωρου ως υπεύθυνου εργαστηρίου που ψηφίστηκε πριν ένα μήνα (Ν 4386/2016, άρθρο 14Α παράγραφος 3) τότε  έχουμε μόνο  στα  γυμνάσια  του ΠΥΣΔΕ  Πειραιά 403 ώρες  λιγότερες  δηλαδή  περίπου   20  συναδέλφους  για  κάλυψη λειτουργικών  κενών.  Από  τα  Λύκεια  κερδίζονται  135 ώρες λόγω του εργαστηρίου οπότε φτάνουμε στο συνολικό αριθμό των 27 συναδέλφων ΠΕ 04 σε πλεόνασμα για την επόμενη σχολική χρονιά.

  Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι συνάδελφοι Πληροφορικής με το χάσιμο του τρίωρου. Σε γυμνάσια και λύκεια θα έχουμε 411 ώρες πλεόνασμα άρα περίπου 20 συνάδελφοι στη διάθεση.

   Το χειρότερο είναι ότι το πλεόνασμα για τις παραπάνω ειδικότητες θα βγει ανά σχολείο που σημαίνει ότι θα έχουμε την επόμενη χρονιά πάλι πολλούς συναδέλφους που θα πρέπει να μετακινούνται  σε δύο ή  τρία ή τέσσερα… σχολεία (κάτι που φέτος έγινε από το ΠΥΣΔΕ  μέχρι και πριν τις διακοπές του Πάσχα) και εννοείται ότι θα λιγοστέψουν πάρα πολύ οι προσλήψεις των αναπληρωτών συναδέλφων. Θα πρέπει λοιπόν το ΠΥΣΔΕ Πειραιά να είναι πολύ προσεκτικό στα φετινά κενά που θα ανακοινώσει καθώς θα έχουμε πολλούς συναδέλφους (ΠΕ02,ΠΕ04,ΠΕ15, ΠΕ19-20) υπεράριθμους είτε εξ΄ ολοκλήρου είτε για μερικές ώρες.

 Όπως είχα επισημάνει και σε προηγούμενη ανακοίνωση η ελαστικοποίηση του ωραρίου μας καλά κρατεί.

Γιάννης Χρήστου   (Γραμματέας Δ.Α.Κ.Ε.  Δ.Ε.  ΠΕΙΡΑΙΑ)
Τηλ. 6972155775

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.