Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Β', Δ', Ε' ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ


Παλλήνη 6.12.2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

            Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται φαινόμενα παρέμβασης των σχολικών συμβούλων παιδαγωγικής καθοδήγησης, στις αναθέσεις των μαθημάτων του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος.


           Πιο συγκεκριμένα, συνάδελφοι και συναδέλφισσες που συμπληρώνουν το ωράριό τους στο σχολείο της οργανικής τους θέσης με πρώτη και δεύτερη ανάθεση , υποχρεώνονται να αφήσουν τα μαθήματα της β΄ ανάθεσης , προκειμένου να μετακινηθούν στη πρωτοβάθμια ή σε άλλο σχολείο. Σε άλλες περιπτώσεις παρεμβαίνουν στον τροπο διδασκαλίας της ξένης γλώσσας απαγορεύοντας τη διδασκαλία σε επίπεδα , προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό. Οι σύμβουλοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο , εφόσον . "Η κατανομή των μαθημάτων και των τάξεων γίνεται με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή." (Αρθρο 10 παρ.γ ΦΕΚ 1340/16.10.02). -Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Σχολικών Συμβούλων σε σχέση με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Συλλόγους των Διδασκόντων.


Κυρίαρχο όργανο λοιπόν για τις αναθέσεις είναι ο Σύλλογος διδασκόντων του κάθε σχολείου και κανείς δε νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στο έργο αυτό.

  Αναλυτικότερα  με βάση τις αρμοδιότητες τους: "Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εποπτεύουν τη σύνταξη και εγκρίνουν τα Ε.Ω.Π. των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας ευθύνης τους, την εφαρμογή της κείμενης σχετικής νομοθεσίας και την υλοποίηση του πνεύματος των ισχυόντων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ.)" (Αρθρο 10 προσθήκη από ΦΕΚ 2341/2013

         Δεύτερον , είναι νόμιμο εργασιακό δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να συμπληρώνει με πρώτη και δεύτερη ανάθεση στο σχολείο της οργανικής του και κανείς δεν μπορεί να τον μετακινήσει παρά τη θέλησή του, αν δεν είναι υπεράριθμος ή δε συμπληρώνει το υποχρεωτικό του ωράριο. Τέλος , μετακινήσεις συναδέλφων είτε για άρση υπεραριθμίας είτε για συμπλήρωση ωραρίου κάνει μόνο το ΠΥΣΔΕ. Κατόπιν όλων αυτών οι σύμβουλοι, οφείλουν να περιοριστούν στον καθαρά συμβουλευτικό τους ρόλο, και να μη μετατρέπονται  σε όργανα  και υπηρέτες της  διοίκησης . Οφείλουν  να ενθαρρύνουν, να καθοδηγούν και να σταθούν στο πλευρό των μαχόμενων συναδέλφων τους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια υφίστανται τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής στην εκπαίδευση και του νέου φτηνού, ευέλικτου σχολείου της αγοράς, αναγκαζόμενοι να διδάσκουν σε τρία, τέσσερα και πέντε σχολεία , σε μαθητές στοιβαγμένους σε τμήματα των 28, 29 και 30 ατόμων.

Γίνεται φανερό ότι με τις παραπάνω ενέργειες κάποιοι Σύμβουλοι Παιδαγωγικής Ευθύνης  καθιστούν εαυτούς  βασιλικότερους του βασιλέως προτρέχοντας να υλοποιήσουν το ρόλο που τους επιφυλάσσει το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση ως αξιολογητών  και τοποτηρητών της διάλυσης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Προειδοποιούμε πως αν συνεχιστεί αυτή η τακτική , θα προχωρήσουμε σε προσωπικές καταγγελίες και θα τους κηρύξουμε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» στα σχολεία.


Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ

Β' ΕΛΜΕ Αν Αττικής                    Δ' ΕΛΜΕ Αν Αττικής                    Ε' ΕΛΜΕ Αν Αττικής
Α. Κότσιφας                               Χ. Ζαβιτσάνος                             Α. Μπαχτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.