Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΔΑΚΕ Β΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΗΣ


                                                  Θεσσαλονίκη, 12 / 10 / 2015
  
ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ  ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ που βρίσκονται στα όρια ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ»
       Το ΔΣ της ΔΑΚΕ  Β΄  ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με αφορμή την πρόσφατες καταστροφές που προκλήθηκαν από φυσικά φαινόμενα, σε συγκρότημα που στεγάζει δύο σχολεία του Δήμου Θέρμης, επανέρχεται σε ένα διαχρονικό αίτημα μας για την άμεση κατασκευή των αναγκαίων σχολικών κτιρίων στο Δήμο αυτό.
Συγκεκριμένα, για μια ακόμη φορά, το κτίριο “Απολλώνιος”,  που φιλοξενεί το 2ο Γυμνάσιο Θέρμης καθώς και το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο), πλημμύρισε μετά από την  ισχυρή βροχόπτωση του Σαββάτου 26-9-2015. Η έλλειψη υποδομών απορροής των νερών της βροχής, στον δρόμο μπροστά από το κτίριο καθώς και περιμετρικά του προκάλεσαν την πλημμύρα όλου του Ισόγειου ορόφου, με άμεση συνέπεια να γεμίσει με νερά που έφτασαν και τα 20 εκατοστά, σε όλους τους χώρους. Επίσης ως συνέπεια αυτού και το υπόγειο γέμισε με νερά που έφτασαν το 1 μέτρο. Έτσι όλο το σαββατοκύριακο τα συνεργεία της πυροσβεστικής έκαναν άντληση  των νερών του υπογείου και από την Δευτέρα 28-9-2015 συνεργεία του Δήμου, απομάκρυναν νερά και λάσπες από τους χώρους εντός και εκτός του κτιρίου που στεγάζει τα δύο σχολεία.
Στη συνέχεια και μετά την ενεργοποίηση των φορέων εκπαίδευσης και ειδικά, του συλλόγου γονέων, των συλλόγων των εκπαιδευτικών και άλλων ο κ. Δήμαρχος μετά από απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, προχώρησαν στη παύση λειτουργίας των δύο σχολείων ώστε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης λόγω επικινδυνότητας.
Το ΔΣ της ΔΑΚΕ Β΄ ΕΛΜΕ-Θ με βάση τα παραπάνω θέτει το ερώτημα αν  και κατά πόσο πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας ώστε να συνεχίσουν οι μαθητές να φιλοξενούνται στο κτίριο αυτό;
Ζητάμε γιαυτό ΑΜΕΣΑ την παρέμβαση όλων των αρμοδίων,  φορέων και Βουλευτών της περιοχής, ώστε σε συνεργασία με τον Δήμο να προχωρήσει η σημερινή πολιτεία άμεσα:
1. Στην ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου για το 2ο Γυμνάσιο Θέρμης - Δ.Ε. Ν. Ρυσίου – Ταγαράδων κλπ. Σημειώνουμε ότι το κτίριο έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται σε γειτονικό χώρο (περίπου 300 μέτρα) από το τωρινό νοικιασμένο ιδιωτικό κτίριο από το 2007. Επιπρόσθετα επειδή το οικόπεδο που δόθηκε από τον δήμο Θέρμης ήταν εκτός σχεδίου, εγκρίθηκε για σχολείο με κατεπείγουσες συντονισμένες ενέργειες του  Δημάρχου και του τότε Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων (από το 2005). Τότε μάλιστα το κτίριο  εντάχθηκε  και στο πρόγραμμα κατασκευών του Ο.Σ.Κ..
Για την ταχύτητα άμεσης αποπεράτωσης προκρίθηκε τότε η βαρέως τύπου “προκατ” κατασκευή όπως του 3ου Γυμνασίου Θέρμης το οποίο είχε ολοκληρωθεί από την Αθωνική τεχνική σε χρόνο ρεκόρ - ενός έτους το 2004 - αντί της συμβατικής υποχρέωσης παράδοσης εντός 2 ετών.
Από το 2007 το σχολείο πέραν των βάσεων που έχουν γίνει, έχει και όλους τους τοίχους ακόμη και έναν γερανό μέσα στο περιφραγμένο οικόπεδο στο έδαφος σε οριζόντια θέση, με τα σίδερα να σαπίζουν εκτεθειμένα στην βροχή και την ατμόσφαιρα, λόγω  διακοπής της χρηματοδότησης του έργου.
2. Να ενεργοποιηθεί ο προγραμματισμός για ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου σε οικόπεδο που προσέφερε ο Δήμος Θέρμης στα όρια της Δ.Ε. Ν. Ραιδεστού, που ξεκίνησε πριν 10 περίπου χρόνια για να φιλοξενήσει δύο ειδικά σχολεία της Αν. Θεσ/νίκης, το 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης (που φιλοξενείται και λειτουργεί σε νοικιασμένο κτίριο-πρώην Γυμναστήριο, στο κέντρο την Θέρμης) και ένα δεύτερο που θα μπορεί να είναι σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ βαθμίδας. Επικαλούμαστε την ευαισθησία όλων ώστε η περιοχή να αποκτήσει επιτέλους κτίρια προσβάσιμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς με αναπηρία.
Ως λύση θα μπορούσαν παράλληλα να αξιοποιηθούν χώροι που φιλοξενούν ή φιλοξένησαν στο πρόσφατο παρελθόν σχολικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή.
Η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα.
3. Η κατασκευή του 2ου ΓΕΛ Θέρμης που στεγάζεται σε νοικιασμένο επαγγελματικό κτίριο, στην φυσική του θέση στο οικόπεδο της Ν. Ραιδεστού, που και αυτό έχει τελματώσει λόγω “λαθών” από το 2005.

Το  Δ.Σ. της  ΔΑΚΕ  Β΄ ΕΛΜΕ-Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.