Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Θ. Τσούχλος: Πειραματικά και πρότυπα σχολεία - Μια εναλλακτική πρόταση

Επειδή τις προηγούμενες ημέρες ακούσθηκαν αρκετά, αλλά και πολλά άλλα δεν συζητήθηκαν  για τα συγκεκριμένα σχολεία καταθέτουμε στο  πλαίσιο του διαλόγου τις παρακάτω απόψεις, θέσεις και προτάσεις:
1)  Η κλήρωση στα πειραματικά είναι παιδαγωγικά ορθή και η επαναφορά της αποκαθιστά μια εκπαιδευτική λειτουργία που είχαν υιοθετήσει οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας πριν το 2009.
      2)  Κάθε σχολείο έχει τη δική  του ιστορία, την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε. Αυτό ισχύει και για τα λεγόμενα πρότυπα. Η διατήρηση όμως των πέντε με τις νέες ρυθμίσεις δεν προάγει τον ιστορικό αυτό θεσμό.

3)  Τίθεται το ερώτημα, γιατί ορισμένα αποκλείστηκαν και για ποιους λόγους στην περιφέρεια παρέμεινε μόνο ένα. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό αδιέξοδο.
4)  Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουν είναι ότι τα σχολεία αυτά είναι ΔΗΜΟΣΙΑ και οφείλουν να κινούνται εντός αυτού του πλαισίου.
5)  Οι εξετάσεις που θα διεξαχθούν θα ενισχύσουν την παραπαιδεία, θα δημιουργήσουν άγχος σε παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας και θα αναδείξουν έναν άνευ λόγου σκληρό ανταγωνισμό.
6)  Ως εκπαιδευτικοί έχουμε την υποχρέωση να απαιτήσουμε από την πολιτεία την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης σε όλες ανεξαιρέτως τις σχολικές μονάδες
7)  Δεν είναι δυνατόν να προσχωρήσουμε στην άποψη της «διάσωσης» ενός πολύ μικρού αριθμού μαθητριών και μαθητών. Τι θα συμβεί όμως με τη συντριπτική πλειοψηφία που θα φοιτά στα υπόλοιπα σχολεία;
8)   Καθήκον μας είναι να διαπαιδαγωγήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε τους αυριανούς άριστους πολίτες με τις αξίες του πατριωτισμού, της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.
9)  Επιδίωξή μας ας είναι οι νέες γενιές να εμπνέονται με τις αρχές του γενικού συμφέροντος και της ευγενούς άμιλλας και όχι από τον ατομισμό ή τις τυφλές εξοντωτικές συγκρούσεις.
10) Θέλουμε νέους και νέες που να μην επιδιώκουν τις περίκλειστες ελίτ και στη συνέχεια την αναγκαστική μετανάστευση τους στο εξωτερικό. Οφείλουμε να τους διδάξουμε πως η πραγματική αριστεία ενυπάρχει μέσα από τη συλλογική προσπάθεια.
  
    Η Ο.Λ.Μ.Ε. δείχνει να εφησυχάζει, μολονότι η ενημέρωση για το ζήτημα αυτό ήταν πλημμελής και σε μεγάλο βαθμό μονομερής. Η κοινωνία δείχνει να έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις νεοφιλελεύθερες και νεοσυντηρητικές αντιλήψεις. Η Ομοσπονδία οφείλει να αναδείξει το θέμα, να διοργανώσει ημερίδες - συζητήσεις, ώστε στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου να ακουστούν όλες οι απόψεις.
   Ίσες λοιπόν εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλες και όλους, με στόχο τη δυναμική και δημιουργική προβολή των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων τους. Η ανοιχτή κοινωνία που οραματιζόμαστε το επιτάσσει.
 Θόδωρος Τσούχλος
Έφορος Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. – Ο.Λ.Μ.Ε.
Έφορος Βιβλιοθήκης Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.