Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ενημέρωση για το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 3-7-2013 το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.
Αυτή τη στιγμή διεξάγεται και θα συνεχιστεί ως τις 6 το απόγευμα η ψηφοφορία για το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ, για το Εποπτικό Συμβούλιο και για τους αντιπροσώπους της ΟΛΜΕ στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ τον ερχόμενο Νοέμβριο. (Σημείωση ιστολογίου: Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της 3ης Ιουλίου. Για αποτελέσματα δείτε εδώ και εδώ)


Χθες το βράδυ πήραμε μια γεύση για το πώς ονειρεύονται ορισμένοι την επόμενη μέρα στην ΟΛΜΕ.
Οι ψηφοφορίες ξεκίνησαν με τις (τυπικές) εγκρίσεις του οικονομικού απολογισμού και προϋπολογισμού και στη συνέχεια συζητήθηκαν προτάσεις παρατάξεων ή ΕΛΜΕ.
Πρώτη πρόταση ήταν η μείωση της συνδρομής των εκπαιδευτικών προς την ΟΛΜΕ κατά 5€ για την επόμενη διετία, που κατατέθηκε από την Β ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, τη ΔΑΚΕ, το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΚ. Η πρόταση υπερψηφίστηκε. Στη συγκεκριμένη πρόταση μειοψήφησεη ΣυνΕΚ, παράταξη
που θα είναι όπως φαίνεται πρώτη δύναμη στο νέο ΔΣ η οποία δεν ήθελε καμιά μείωση στις συνδρομές
Να σημειώσω ότι στο ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας είχε κατατεθεί από το συνάδελφο Μαργαρίτη – ΠΑΜΕ ανάλογη πρόταση με τη διαφορά ότι δεν ανέφερε τρόπο λογιστικής κάλυψης του ελλείμματος από την ΟΛΜΕ, αφορούσε «οριζόντιες» μειώσεις για όλες τις συνδρομές μας προς ΟΛΜΕ – ΑΔΕΔΥ – ΕΛΜΕ και είχε απορριφθεί με το σκεπτικό ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μονομερώς  μειώσεις για συνδρομές που καθορίζονται κεντρικά (ΟΛΜΕ - ΑΔΕΔΥ) ενώ τελικά ομόφωνα είχαμε πει ότι η συνδρομή προς ΕΛΜΕ πρέπει να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα που είναι σήμερα και δεν μπορεί να μειωθεί.
Αμέσως μετά έγινε συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης της επόμενης διετίας.
Είναι γεγονός ότι οι ισορροπίες, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο είναι εύθραυστες… Γίνονται προφανώς προσπάθειες (και έτσι θα έπρεπε να είναι) για κοινό πλαίσιο αιτημάτων και πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία. Οι διαφωνίες είναι έτσι κι αλλιώς ορατές στο πολιτικό σκεπτικό, στο οποίο πάντως θα μπορούσε να υπάρξει πλειοψηφική σύγκλιση σε συγκεκριμένες βασικές θέσεις αν κάποιοι δεν είχαν αγκυλώσεις που αφορούν μέχρι και στην εξωτερική πολιτική και τον προσανατολισμό της χώρας….
Στη λογική αυτή υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία το πλαίσιο δράσης και έγινε διάλογος για τα αιτήματα – στόχους.
Εκεί υπήρξε σοβαρή διαφωνία μέχρι και για τον τρόπο που θα περνούσαν ακόμη και όσα αιτήματα ήταν ομόφωνα αποδεκτά! Η καλύτερη λογική θα ήταν να περάσουν ένα – ένα από ψηφοφορία, αυτό όμως δεν βόλευε κάποιες παρατάξεις που μαζί με κάποια αιτήματα αποδεκτά από όλους (όπως αυτό περί απολύσεων που είχε ήδη ψηφιστεί στο πλαίσιο έτσι κι αλλιώς) ήθελαν να περάσουν ως στόχους και κάποια παραταξιακά.
Και στο σημείο αυτό, μετά από πολύωρη συζήτηση και αφού το ΠΑΜΕ αρχικά και στη συνέχεια η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ δήλωσαν ότι δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία για αιτήματα – πακέτο, συνέβη το απίθανο: το Προεδρείο της συνεδρίασης κατά πλειοψηφία, υπέδειξε ότι εγκρινόταν συγκεκριμένη θέση (πακέτο στόχων…) ενώ είχε συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους από τις απαιτούμενες!!!
Οι σύνεδροι ήταν 437 και για να πλειοψηφίσει μια θέση σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 38, παράγραφος 2β) απαιτούνταν 50%+1 μεταξύ των εκλεγμένων αντιπροσώπων, δηλαδή 219 ψήφοι. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε 210 (αν δεν κάνω λάθος) ψήφους και πάντως σε καμιά περίπτωση δεν συμπλήρωνε τις 219 ψήφους που απαιτούνταν και έπρεπε να απορριφθεί.
Αυτοί λοιπόν που θέλησαν να περάσουν «από το παράθυρο» τις δικές τους θέσεις, αφενός είχαν απέναντι τις υπόλοιπες παρατάξεις (υπενθυμίζω τη στάση των 3 παρατάξεων που ανέφερα) και αφετέρου ερμήνευσαν κατά το δοκούν τους όρους «απαρτία» (που έτσι κι αλλιώς διαπιστώνεται στην αρχή) και «πλειοψηφία» (για την οποία το καταστατικό είναι σαφές…).
Μετά από αυτό, η ΔΑΚΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Το ίδιο έκανε και η ΠΑΣΚ ενώ το ΠΑΜΕ παρέμεινε. Έτσι η συνεδρίαση συνεχίστηκε με παρούσες τις παρατάξεις ΣυνΕΚ, ΠΑΜΕ και Αγωνιστικές Συσπειρώσεις – Κινήσεις και έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έγινε στη συνέχεια και τι ψηφίσματα εγκρίθηκαν αυτή την εποχή που ο εκπαιδευτικός κόσμος κυριολεκτικά καίγεται…
Φαίνεται ότι κάποιοι που δείχνουν ότι κόπτονται για την συναίνεση είναι τελικά αυτοί που την τορπιλίζουν.
Και για το παραπάνω θέμα και για όλα όσα γίνουν το καλοκαίρι, θα έχετε συνεχή ενημέρωση, έγκαιρη και όπως πάντα ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ έγκυρη...

Κατσαρός Κωνσταντίνος
Πρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
Μέλος ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
Σύνεδρος στο 16ο Συνέδριο ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.