Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ Αχαΐας: Για την πρωινή προσευχή, μας προσβάλλει η ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας



Πάτρα, 4/10/2018



Με αφορμή ανακοίνωση της πλειοψηφίας της  Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, στις 30-9-2019 με τίτλο: «Για τον υπερβάλλοντα ζήλο της διοίκησης και ορισμένων διευθυντών εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των καθηγητών της τάξης», σύσσωμες οι αριστερές παρατάξεις κλείνοντας την ανακοίνωση τους, τα έβαλαν με την  «λεγόμενη πρωινή προσευχή».

Σας παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης:


"Κλείνοντας, ερχόμαστε σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που αφορά πρωτίστως τους ανήλικους μαθητές και έμμεσα τους καθηγητές. Πρόκειται για την λεγόμενη «πρωινή προσευχή». Δεν θα αναφέρουμε στο πότε και πως εισήλθε η ομολογιακή προσευχή υποχρεωτικά στο δημόσιο κοσμικό σχολείο. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι οι μαθητές, είτε ορθόδοξοι, είτε πολιτισμικά ορθόδοξοι, είτε αλλόδοξοι, είτε άλλων θρησκειών, είτε αγνωστικιστές κλπ, οφείλουν τον καθολικό σεβασμό από το δημόσιο κοσμικό σχολείο. Η πρωινή προσευχή δεν είναι δυνατό να είναι υποχρεωτική. Ούτε μπορεί να γίνεται εν χορώ, ομαδικά, πράγμα που την καθιστά έμμεσα υποχρεωτική, όταν μάλιστα ο διευθυντής ή κάποιοι καθηγητές εφαρμόζουν την εξουσία τους επιτακτικά. Η προσευχή είναι μια κυρίωςπροσωπική, (και εν πολλοίς – εσωτερική) υπόθεση των πιστών μαθητών και δεν μπορεί να οπαδοποιείται. Η στάση αυτή, προσβάλλει τους πάντες."

Η παραπάνω παράγραφος, στοχεύει και απευθύνεται στα αριστερά κομματικά ακροατήρια , όσα τους έχουν απομείνει και αποτελεί ένα ακόμα αριστερό παραλήρημα – αφήγημα, θεσμικού τάχα τύπου, για ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως είναι αυτό της προσευχής. Βλέπετε είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ( εκλογές αιρετών αρχές Νοεμβρίου) και πρέπει να αναθερμάνουν το αριστερό κομματικό τους ακροατήριο με θέματα που πουλάνε, όπως για παράδειγμα η πρωινή προσευχή.

Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο και ενεργώντας σαν το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης, άλλωστε είναι σύντροφοι, «πρώην» και νυν, φανεροί και κρυφοί, φτάσανε στο σημείο να μιλάνε για οπαδοποίηση και ότι η «στάση αυτή, προσβάλλει τους πάντες». Επίσης, ζητάνε την άρση της υποχρεωτικότητας της προσευχής.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους «συντρόφους» ότι βάσει νομολογίας τo ΣΤΕ, σε αλλεπάλληλες προσπάθειες της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  να καταργήσουν την πρωινή προσευχή στα σχολεία, όπως ήταν λογικό και επόμενο, αναγνώρισε ότι η μεγάλη πλειονότητα του Ελληνικού λαού ανήκει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και συνεπώς η αρχή αυτή έχει εφαρμογή στο Προεδρικό διάταγμα για την πρωινή προσευχή.
Αρχικά υπήρξε το  Προεδρικό διάταγμα 201 του 1998,  που  έγραφε στο άρθρο 13 παράγραφος 5: Πρωινή προσευχή - σημαιοστολισμός. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν.

 Σε  περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η πρωινή προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα τους. Η συμμετοχή και των μη ορθοδόξων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την επιτήρηση των μαθητών τους. 

Η συμμετοχή των ετερόδοξων μαθητών στην πρωινή προσευχή γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο εδάφιο δ της παραγράφου 10 αυτού του άρθρου που γράφει:

Οι παραπάνω μαθητές εφόσον προσέρχονται στο σχολείο πριν γίνει η πρωινή προσευχή παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης, χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή τηρώντας απόλυτη ησυχία,  σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται.

Με το νέο Προεδρικό διάταγμα 79/1-8-2017, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταργηθεί η πρωινή προσευχή, απλώς «μαζεύτηκε» η αναφορά στην προσευχή στο άρθρο 18 ως εξής:
«Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος δεν είναι υποχρεωτική»


Όλα τα παραπάνω οδήγησαν πρόσφατα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Παυλόπουλο να γυρίσει πίσω σχετικά νομοσχέδια της Κυβέρνησης που επιχειρούσαν να καταργήσουν την πρωινή προσευχή στα σχολεία.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε και εμείς με την σειρά μας, πως ως Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς Εκπαιδευτικούς, μας προσβάλλει η ανακοίνωση της πλειοψηφίας της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, όπως την ψήφισαν σύσσωμες οι αριστερές παρατάξεις, γιατί προσκρούει στη Θρησκευτική μας συνείδηση και στα δικαιώματά μας όπως ρητά προβλέπονται στο Σύνταγμα της Πατρίδας μας. 

  Από την Τ.Ε. της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. Αχαΐας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.