Διαχειριστής ιστολογίου: Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος (Μαθηματικός - Ταμίας Εκτελεστικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. - Πρόεδρος Δ.Σ. Ε' Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατ. Αττικής - Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολυκέντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τέως Ταμίας Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε.)

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Η στάση της Δ.Α.Κ.Ε. στη Γ.Σ. στην Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής (19/9/2013)




Σήμερα (19 Σεπτεμβρίου 2013), στο 1ο Λύκειο Παλλήνης διεξήχθη η
Γ. Σ της  Ε’ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής. Το κλίμα ήταν συγκρατημένα αγωνιστικό. Όλοι σχεδόν οι ομιλητές υποστήριξαν ότι δώσαμε το μήνυμα της αποφασιστικότητάς μας ως κλάδος. Παρουσιάστηκε όμως μια ισχυρή τάση, να βλέπει με επιφύλαξη τη συνέχιση του αγώνα με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Χαρακτηριστικό είναι, ότι μίλησαν και εξέφρασαν τις αγωνίες τους καθηγητές που δεν είχαν ξαναμιλήσει σε συνέλευση.

Εισηγητές της ΔΑΚΕ ήταν ο Κυριάκος Κοτσολάκος και ο Σπύρος Κανελλόπουλος. 


Ο Κυριάκος Κοτσολάκος υποστήριξε ότι: «Αποδείχτηκε σωστή η πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΚΕ πριν την έναρξη της πενθήμερης για μια 48ωρη 18-19/9 και μία 3ήμερη απεργία 25-27/9. Ήταταν μια ρεαλιστική πρόταση που θα διασφάλιζε την επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου με βάση την βήμα προς βήμα κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα. Αποδεικνύεται η ορθότητα εκείνης της πρότασης απ’ τη συμμετοχή των καθηγητών τις δύο πρώτες ημέρες της πενθήμερης με ποσοστά 90% και 80% αντίστοιχα.
Φανταστείτε δηλαδή, σήμερα που μιλάμε, θα ήμασταν στη 2η ημέρα και θα είχαμε ποσοστό συμμετοχής 80%! Θα σταματούσαμε και την επόμενη εβδομάδα θα συμμετείχαμε σε τριήμερη. Αυτά όμως είναι ιστορία!
Από εδώ και πέρα, εμείς προτείνουμε ως μια ρεαλιστική επιλογή την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με την μορφή της 48ωρης 23-24 Σεπτεμβρίου και νέα εισήγηση μετά από εκτίμηση της κατάστασης από το ΔΣ της ΟΛΜΕ για περαιτέρω κλιμάκωση.
Στην εκτίμηση αυτή βασικές προϋποθέσεις αποτελούν: η καταστατική απαρτία των γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ, η μαζικότητα στις απεργιακές κινητοποιήσεις και η συμπόρευση με το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα.
Η μορφή αυτή δίνει τη δυνατότητα στον κλάδο να μην χάσει όσα πέτυχε με τον αγώνα του τις προηγούμενες ημέρες». Στη συνέχεια, κατατέθηκε απ’ τον συνάδελφο δισέλιδο κείμενο, που διαβάστηκε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας (διαβάστε το ΕΔΩ).

Ο Σπύρος Κανελλόπουλος, αφού ανέφερε ότι υπηρετεί στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κορωπίου, συνέχισε λέγοντας: «Στο σχολείο μου, 100% σημερινή συμμετοχή στην απεργία, μείον ένας συνάδελφος». Ανέπτυξε όμως τον προβληματισμό του για το που πάει αυτή η απεργία βαίνουσα φθίνουσα πανελληνίως και θεώρησε ότι σ’ αυτή την απεργία, "το κάρο το τραβάει η τεχνική εκπαίδευση που δέχτηκε και ισχυρό χτύπημα με τις διαθεσιμότητες".

  Μάλιστα, αναφέροντας ότι ήταν παρών στο χθεσινό ΔΣ της ΟΛΜΕ, υποστήριξε ότι διέκρινε μια τυχοδιωκτική τακτική από ΣΥΝΕΚ - Παρεμβάσεις, γιατί στην τακτική τους περιλαμβάνουν τις καταλήψεις των σχολείων από τους μαθητές.

Συνεχίζοντας ο συνάδελφος είπε: «Υποστηρίζω ότι στο χθεσινό ΔΣ της ΟΛΜΕ μπορούσε να βγεί εισήγηση που τορπιλίστηκε από ΣΥΝΕΚ και Παρεμβάσεις. Ας δούμε όμως γιατί το λέω αυτό. Οι ΣΥΝΕΚ έχουν τρεις (3) έδρες, οι Παρεμβάσεις δύο (2), η ΔΑΚΕ τρεις (3), η ΠΑΣΚ μία (1) και το ΠΑΜΕ δύο (2).

   ΣΥΝΕΚ – Παρεμβάσεις πρότειναν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες.

   Η ΔΑΚΕ πρότεινε δίημερη 23-24 Σεπτεμβρίου και νέα εισήγηση μετά από εκτίμηση της κατάστασης από το ΔΣ της ΟΛΜΕ για περαιτέρω κλιμάκωση.

Η ΠΑΣΚ πρότεινε τριήμερες.

Το ΠΑΜΕ πρότεινε διήμερες επαναλαμβανόμενες.

Με τέτοιες προτάσεις ήταν φανερό ότι οδηγόμασταν σε αδιέξοδο.
Η ΔΑΚΕ (όπως πάντα το κάνει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ) απέσυρε την πρότασή της και κατέθεσε νέα συμβιβαστική πρόταση που έλεγε: Ναι στην πενθήμερη από τη Δευτέρα 23/9, να γίνουν όμως ΓΣ την Τρίτη και την Τετάρτη ΓΣ προέδρων, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση. Όταν άκουσαν αυτή την πρόταση οι ΣΥΝΕΚ - Παρεμβάσεις, ζήτησαν διακοπή του ΔΣ για να διαβουλευθούν. Όταν όμως επανήλθαν, κράτησαν την ίδια γραμμή που είχαν, πριν τη συμβιβαστική πρόταση της ΔΑΚΕ.» 

Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν ο Κανελλόπουλος ανέφερε για τη συμβιβαστική πρόταση της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, και την απόρριψή της από ΣΥΝΕΚ – Παρεμβάσεις, μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ που πρόσκεινται στις ΣΥΝΕΚ – Παρεμβάσεις (Ενότητα Αριστερών Καθηγητών στην Ε’ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής), τον ρώτησαν αν όντως έγινε αυτό. Τότε ο συνάδελφος είπε: «Δεν τα φαντάζομαι αυτά, επικαλούμαι και τον παρόντα συνάδελφο Δάρδαλη Νίκο του ΠΑΜΕ, που είναι και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και χθες ήταν στην εν λόγω  συνεδρίαση».
Τελειώνοντας την τοποθέτησή του ο συνάδελφος, υποστήριξε την προταση της ΔΑΚΕ, λέγοντας ότι: «είναι η ώρα για μια τακτική υποχώρηση, ώστε να ετοιμάσουμε την επόμενη επίθεση, πριν δούμε τα ποσοστά συμμετοχής σε πενθήμερες να πέφτουν στο 10%!»


Στη διαδικασία των ψηφοφοριών, η πρόταση της ΔΑΚΕ δεν ήταν μέσα στις δύο πλειοψηφούσες. Οι δύο πλειοψηφούσες προτάσεις ήταν για:
1.      πενθήμερες επαναλαμβανόμενες (Ενοτ. Αρ. Καθηγητών)
2.      διήμερες απεργίες, μία κάθε εβδομάδα (Δεν κατατέθηκε από παράταξη αλλά από ομάδα συναδέλφων)
Η πρώτη συγκέντρωσε 65 ψήφους και η δεύτερη 53 ψήφους και συνεπώς εγκρίθηκαν οι πενθήμερες επαναλαμβανόμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε κοσμίως.